ביצוע חיזוק מבנים לרעידת אדמה – משפצי העיר
חיזוק מבנים לרעידות אדמה הינו למעשה ניסיון ליצירת התנגדות ועמידות של המבנה המחוזק בעת רעידת האדמה. רעידות אדמה הינם ביטוי אשר למעשה מזהיר אותנו מפני הכוחות העצומים של כדור הארץ בו אנו חיים והמציאות למצער הוכיחה עצמה. יחד עם זאת צריך להבין כי זעזועי קרקע מתרחשים לעיתים קרובות כחלק מתהליך טבעי ונמדדים על פי פרמטר בסולם ריכטר. הדאגה העיקרית הינה בעת רעידות אדמה חזקות אשר הינם כאות הזהרה למבנים המצויים בהם ליקויים או שאינם מותאמים כלל. אין ספק שבמצב של רעידת אדמה חזקה חלילה, הדבר יישקף את החולשה של בניינים ישנים רבים ברחבי הארץ, אשר אינם עומדים בתקן 413 לחיזוק מבנים לרעידות אדמה ואשר לא טיפלו בזמן בליקויים.

חיזוק מבנים לרעידת אדמה – מהם רעידות אדמה?
רעידת אדמה מתרחשת כאשר סלעים נשברים וגולשים לאורך "תקלה" בכדור הארץ. אנרגיה משתחררת במהלך רעידת אדמה בכמה צורות, כולל כתנועה לאורך "התקלה," כחום, וכגלים סיסמיים שמקרינים מה"מקור "לכל הכיוונים וגורמים לקרקע לרעוד, לפעמים מאות קילומטרים משם.
חיזוק מבנים לרעידות אדמה מבוצע על ידי עטיפת המבנה בבטון וברזל עד לעומק היסודות. יחד עם זאת בניינים אשר יסודות המבנה, עמודי הבניין רעועים ופגועים, עמודי בניין צרים, עמודי בניין אשר ברזלי הזיון שלהם נחלשו ונמצאים במצב של בלאי וקורוזיה בלתי הפיך, הם למעשה בניינים חלשים יותר במצב של רעידות אדמה.
ניתן לסכם כך – בניין אשר העמודים שלו נמצאים בשלב של בלאי מתקדם, או עמודי המבנה צרים וכד', הינו ללא ספק מבנה החלש יותר בעת רעידות חזקות.
בניינים אשר נבנו לפני 1980 הם לרוב בניינים שלא נבנו לפי תקן חיזוק מבנים לרעידות אדמה ולכן הם פחות בטוחים במצב של רעידת אדמה.
בניינים אלו לרוב מחוזקים על ידי תהליך הקרוי תמ"א 38 , אשר הינו למעשה עטיפת הבניין סביב בקירות בטון כולל עד ליסודות כמובן.
חיזוק מבנים לרעידת אדמה נגרמות על ידי דפורמציה איטית של החלקים החיצוניים והשבירים של "לוחות טקטוניים", שכבת הקרום החיצונית ביותר של כדור הארץ והמעטפת העליונה. בגלל החימום והקירור של הסלע שמתחת לצלחות אלה, הסעה שנוצרת גורמת לנוע של הלוחות הסמוכים, ובמתח גדול, לעיוות. שיעורי תנועות הלוח נעים בין 2 ל -12 סנטימטרים בשנה. לפעמים, אנרגיה אדירה יכולה להצטבר בתוך לוח אחד או בין לוחות שכנים. אם המתח המצטבר עולה על חוזק הסלעים המרכיבים אזורים שבירים אלה, הסלעים יכולים להישבר לפתע ולשחרר את האנרגיה המאוחסנת כרעידת אדמה.
תקן 413 הינו תקן חיזוק מבנים לרעידת אדמה אשר מצויים בו הגבלות לגבי צורת הבנייה של מבנים.דוגמא לסעיף אחד מהתקן הינה סעיף מאפייני מבנה 3.203 .הגבלות התכן הכתוב "אין לבנות מבני קומות עם קומה גמישה כשיחס הקשיחויות(ראו בהגדרה 26.103 (קטן מ־65.0,
או עם קומה חלשה כשיחס החוזקים (ראו בהגדרה 27.103 (קטן מ־65.0." בניינים אשר נבנו לאחר שנת 1980 נבנו על פי תקן 413 לרעידות אדמה וכנראה שהם בטוחים יותר.
חיזוק בניינים לרעידת אדמה – החשיבות בביצוע החיזוקים
תהליך חיזוקים של בניינים לרעידות אדמה הינו בעל חשיבות רבה ונדמה שגם לכם ברורות הסיבות לכך. אם הבניין שלכם אינו בנוי בהתאם לתקן 431 המשמעות לכך שאתם מציבים את עצמיכם בלא נודע. אין ספק שמחדלים אלו ואחרים הינם בגדר סכנה בטיחותית ממשית ליושבי הבניין. בניינים רבים מצויים במצב שעמודי הבניין שלהם סדוקים וחלשים דבר המעיד על החולשה של המבנה שלכם בעת רעידת אדמה חזקה. ביצוע עבודות לחיזוק עמודים הינו תהליך שצריך להתבצע במיומנות ואחריות. עלויות חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה נקבעות על פי רמת הביצוע של הקבלן ועבודה זולה הינה למעשה ביצוע לקוי ולא איכותי שבטח לא יביא לתוצאה אמתית של מבנה חזק יותר בפני רעידת אדמה.

איך רעידות אדמה גורמות לנזק? – עמידות מבנים לרעידת אדמה
רוב נזקי רעידת האדמה נגרמים מטלטול קרקע. הגודל או הגודל (שחרור האנרגיה) של רעידת אדמה, המרחק למוקד או למקור רעידת האדמה, עומק המוקד, סוג התקלה וסוג החומר הם גורמים חשובים בקביעת כמות הטלטול בקרקע שעלולה להיות מיוצרת באתר מסוים. בעת טלטול האדמה נוצר אפקט של טלטול הבניין שלכם ברמות שונות על פי הקרבה שלכם למקום הרעש. רעידת אדמה חזקה תגרום לטלטול של הבניין שלכם בעוצמה גדולה יותר. במידה והבניין חלש ולא תוכנן הנדסית להתנגד בפני רעידות הקרקע החזקות, הדבר יתבטא בטלטול הבניין ואם עמודי הבניין חלשים התוצאה הינה סכנה ליושבי הבניין.
חיזוק מבנים – עמידות מבנים
כאשר יש היסטוריה מקיפה של פעילות ברעידות אדמה, לעתים קרובות ניתן לאמוד פרמטרים אלה. באופן כללי, רעידות אדמה גדולות מייצרות תנועות קרקעיות עם משרעת גדולה ומשכים ארוכים. שיקום מבנים לרעידות אדמה הינו צורך מניעתי ככל האפשר בדבר יצירת התנגדות של המבנה בפני רעידת האדמה. רעידות גדולות מייצרות גם טלטולים חזקים על שטחים גדולים בהרבה מאשר רעידות אדמה קטנות יותר.
בנוסף, משרעת תנועת הקרקע פוחתת עם הגדלת המרחק ממוקד רעידת האדמה. תכולת התדר של הטלטול משתנה גם עם המרחק. קרוב למוקד הרעש, קיימות תנועות תדר גבוהות (מהירות) ונמוכות (איטיות). רחוק יותר, תנועות בתדר נמוך הן דומיננטיות, תוצאה טבעית של הנחתת גל בסלע. תדירות תנועת הקרקע היא גורם חשוב בקביעת חומרת הנזק למבנים ואילו מבנים מושפעים.
לייעוץ וקבלת הצעת מחיר צור קשר עוד היום! O5O-5824225
איך אני יודע אם הבניין שלי בטוח בפני רעידות אדמה?
כפי שציינו, בניינים אשר נבנו לפני 1980 לרוב לא נבנו בפני עמידות לרעידות. לכן יש צורך לבצע בדיקה למבנה בכדי לדעת האם הוא נמצא בסיכון. בנוסף בתוך התהליך הקרוי תמ"א 38 מצויים אופציות המתירות הוספת מרפסות שמש או חדרי ממד, או חדרי מגורים שהם למעשה חלק אשר יוצר בסיס לעומקו ולגובהו של המבנה בסיס לחיזוק בניינים בפני רעידות אדמה, בנוסף לעטיפת המבנה, בבטון וברזל.


לייעוץ וקבלת הצעת מחיר צור קשר עוד היום! O5O-5824225
עיבוי עמודים – תמ"א 38 למבנים בפני רעידת אדמה
עיבוי עמודים אף הוא אחד מהפעולות הנדרשות למתן מענה למצב חירום והוא מתחייב. דיירים רבים נוטים להקל ראש בנושאים אלו . יש צורך לבצע את עיבוי העמודים בצורה נכונה.
עמודים בניין פגועים לרוב בעקבות ספיגות מים מהקרקע המשך שנים רבות. מים אלו נספגים ועולים במעלה העמודים ומחלחלים לתוך עמודי הבניין.
ספיגת מים אלו במשך שנים רבות גורמת להיחלשות העמוד בעקבות תהליך של קורוזיה בברזל.
תהליך קורוזיה בברזלי הזיון הינו תהליך אשר גורם לברזלי הזיון של העמודים של הבניין להתנפח.
ברזלי הזיון של עמודי הבניין הנמצאים בקרוב לשטח החיצוני של העמוד כ – 5 ס"מ מתנפחים אט אט ודוחקים את הבטון הספוג במים כלפי חוץ.
תופעה זו הגורמת לבטון להתנפח יוצרת תופעה נוספת של סדיקה והתנתקות של חלקי העמוד העשויים בטון מזויין והביטוי הינו סימני סדיקה ובקיעה של מעטפת העמוד בחלקו התחתון.
יש צורך לבצע טיפול יסודי בברזל ובעמוד. כמובן ששיטות הטיפול בעמודי בניין פגועים אלו יקבעו על פי הממצאים בשטח.
יתכן ויש עמודים שיהיה צורך לבצע עיבוי עמודים בהתאם לכל תהליך הטיפול, וישנם עמודי שלא יהיו זקוקים לעיבוי עמודים את יהיה צורך לשקמם על סדר תיקון העמודים לפי שלביו.
לייעוץ וקבלת הצעת מחיר צור קשר עוד היום! O5O-5824225
לסיכום – חיזוק מבנים לרעידות אדמה
חיזוק מבנים לצורך רעידות אדמה הינו צורך למי שרוצה להיות מוכן אם וכאשר תהיה חלילה רעידת אדמה.
יחד עם זאת צריך להבין שחיזוק בניינים לרעידות אדמה הינו מענה אשר יוצר רשת ביטחון גדולה יותר מאשר בניין אשר לא עומד בתקן.
בכדי לבצע את החיזוק בצורה נכונה יש לבחור בקבלן חיזוק מבנים בעל נסיון וידע בנושא בכדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר.